’Voor al wie zoekt naar de kracht om te veranderen. Voor de moedigen die er iets van willen maken. Voor de angstigen die een nieuwe drive willen vinden.’

Yoga

Wat is okido yoga?

Okido yoga werd ontwikkeld door Masahiro Oki Sensei. Het doel is om mensen weer in contact te brengen met de levenskracht of lifeforce, die altijd aanwezig is om ons te helpen. Oki Sensei bracht zijn kennis van verschillende Oosterse disciplines samen in een leef- en oefenschema dat zeer dynamisch is en ook praktisch toepasbaar voor het dagelijks leven. 

In België werd okido yoga vanaf 1978 onderwezen door Mizue Tamaki, Mieke Vervecken-Pieters en enkele Japanse leraren. Geleidelijk werden op verschillende plaatsen okido-yogalessen gegeven en leraren opgeleid. In de okido yoga dojo in Antwerpen werden tussen 1982 en 1990 vele Japanse leraren uitgenodigd  (o.a. Hiroshi Takahashi) en werden er vele okido yoga zomerkampen georganiseerd, o.a. in België, Nederland en Italië.

Het beoefenen van okido yoga omvat vier aspecten:

  • voeding
  • ademhaling
  • beweging
  • ‘mind-heart’

De beoefening is gebaseerd op de waarden van Oki Sensei: discipline en verantwoordelijkheid, stilte en meditatie, samenwerken met éénieder, doorbreken van gewoontes in bewegen, gevoelens en denken. Naast het versterken van je hara, is het openen van je hart voor jezelf en voor anderen –KOKORO of mind-heart- een belangrijk onderdeel van de training. Zo ontwikkel je mededogen voor iedereen, en dienstbaarheid naar de samenleving toe. Het uitgangspunt van Okido Yoga is het geloof dat werkelijke kennis verkregen wordt door je eigen innerlijke wijsheid aan te boren.

Kennismaken met okido yoga

Probeer een van de wekelijkse lessen in je buurt, of verleg je grenzen tijdens een intensieve trainingsweek. Enkele van onze docenten bieden bovendien zwangerschaps- of kinderyoga aan, en een opleiding tot (kinder-)yogadocent.

De Stichting Okido Yoga Dojo Nederland in Laren (NL) organiseert een opleiding tot okido yogadocent. Daarnaast werken we samen met Tomoko Mori uit Londen. Zij organiseert lessen en yogatrainingen in Engeland via  The Okido National Health Education Trust.

Klik verder voor meer details: